Ако случайно някой е проспал Евро 2016 или пък страда от избирателна амнезия, припомняме, че Исландия беше

0
188

Ако случайно някой е проспал Евро 2016 или пък страда от избирателна амнезия, припомняме, че Исландия беше една от най-приятните изненади на турнира във Франция (редом с ОНЗИ гол на Робсън-Кану).
Лесно е да посочим Гилфи Сигурдсон като звездата на тима, но истината е по-различна. Тук клишето, че звездата на отбора е самият отбор се потвърждава напълно, като треньорът Хеймир Халгримсон залага на две линии от по четирима. Борбеността и сърцатата игра са най-отличителните черти на отбора и в комбинация с перменанетния статут на аутсайдер и култовото Thunder clap (на снимката), трудно може някой да не симпатизира на малката островна държава с население по-малко от това на Пловдив.
В халфовата линия си личат имената на няколко доказани биткаджии от онази специфична група отбори-асансьори между Премиършип и Чемпиъншип – Гудмудсон от Бърнли (въпреки, че именно неговата дистрибуция през сезона осигури заветното седмо място и завръщане в евротурнирите), Гунарсон от Кардиф (с когото спечелиха завръщане в елита) и Бярнасон от загубилите финалния плейоф Астън Вила.
Тази тройка плюс Сигурдсон формира халфовата линия при стандартно 4-4-2, като плеймейкъра на Евъртън минава в ролята на изнесен полузащитник при 4-4-1-1.Треньора Халгримсон получи неочакван подарък в лицето на 20 годишния Алберт Гудмудсон. Крилото на ПСВ Айндховен е внук на първия исландски професионален футболист Алберт Гудмудсон, носил екипите на Милан, Арсенал, Рейнджърс, Нанси, Ница и други. Той записа хеттрик именно в ролята на нападател от втория линия в контролата с Индонезия.
Във всеки случай Исландците излизат на първия си мондиал без излишно натоварване на плещите си и с подкрепата на по-голямата част от неутралните зрители.
Какви са вашите впечатления от отбора и очаквате ли отново да объркат сметките на някой от фаворитите?
Топчо

Снимка: Fifa.com

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here