Малко известен факт е, че стадионът в Екатеринбург е най-източният, на който ще се играят мачове от

0
158

Малко известен факт е, че стадионът в Екатеринбург е най-източният, на който ще се играят мачове от световното първенство по футбол. Широко известен факт обаче е, че две от трибуните му са извън него. Крайно нестандартно архитектурно решение е продиктувано от изискването на ФИФА всеки стадион-домакин да бъде с капацитет от поне 35 000 седящи места. Този в Екатерининбург, дом на местния ФК Урал, е с около 12 000 места по-малко, а заради наличието на плътна козирка единственото възможно решение си остана вдигането на две временни трибуни зад двете врати, всяка от тях за по малко над 6 000 души.

Стадион: „Централен“, Екатерининбург
Капацитет: 35 696 седящи места
Размер на терена: 105 х 68 метра
Построен: 1957 година
Реновиран: 2011 и 2017 година
Мачове от груповата фаза:
– 15 юни Египет – Уругвай, група А
– 21 юни Франция – Перу, група С
– 24 юни Япония – Сенегал, група Н
– 27 юни Мексико – Швеция, група F
Мачове от елиминациите:
– няма

Други интересни факти:
– Макар да е най-източният стадион, на който ще се играят мачове, то той e на повече от 6 500 километра на Запад от Владивосток. За сравнение разстоянието от Екатерининбург до Лондон е малко над 3 800 километра.
– Идеята с издигането на временните трибуни зад вратите е нестандартна, но не и невиждана. Подобни решения бяха взети в за Олимпийските игри в Сидни през 2000 година, в японския град Кобе за световното първенство през 2002 година и в бразилския мегаполис Сао Пауло за предишния Мондиал
– Реновирането на „Екатерининбург Арена“ струва на властите в Русия 210 милиона долара.

– Жорж

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here