Преди Уругвай да се изправи срещу Франция в днешния четвъртфинал, позволяваме си да припомним как отново на

0
185

Преди Уругвай да се изправи срещу Франция в днешния четвъртфинал, позволяваме си да припомним как отново на Мондиал, но преди 44 години, „урусите“ имаха за съперник България.

Тогавашното Световно в Западна Германия е четвъртото поредно, на което „лъвовете“ се класират. Попадаме в група с „тоталната“ Холандия на Кройф и Неескенс, Уругвай и Швеция.

Българският отбор, воден от Христо Младенов, е сплав от легенди като Христо Бонев, Начко Михайлов, Павел Панов, Димитър Пенев, Аспарух Никодимов, Стефан Аладжов, Кирил Ивков и много други.

В първата среща завършваме 0:0 с шведите. Това продължава тогавашната ни серия без загубен мач от скандинавците.

България продължава да търси първата си победа на световни финали на 19 юни, когато излизаме срещу Уругвай. В първата част не липсват ситуации и пред двете врати, но втората е изцяло доминирана от „трикольорите“. Бонев и Михайлов редуват пропуски и в 75-тата минута логичното се случва. След плонж Зума засича с глава центриране на Воин Войнов и прострелва Мазуркиевич.

Латиноамериканците се събуждат и започват атаки. Гол на Фернандо Морена е отменен заради засада. 12 минути след българското попадение все пак резултата е изравнен. Грешка при изнасянето на топката от страна на българските халфове води до скоростни действия на „ла селесте“ в нашата половина. Рикардо Павони се е озовал сам в наказателното поле и прокарва точен диагонален удар между краката на легендарния страж на Локо (София) Румянчо (Румен) Горанов.

България ще трябва да почака още 20 години за първата си победа на Мондиал. В следващия мач губим с 4:1 от бъдещия финалист Холандия и се прибираме като трети в групата. Точката срещу нас е единствената за Уругвай на Световното в Западна Германия.

– Косьо от Лозенец

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here