За феновете на американския футбол началото на септември винаги е специален период, а тази година това важи

0
43

За феновете на американския футбол началото на септември винаги е специален период, а тази година това важи дори в по-голяма степен, тъй като в четвъртък бе дадено начало на стотния сезон в НФЛ.

За мое съжаление за средностатистическия фен в България играта си остава все така неразбираема и непопулярна, но това не означава, че тя няма връзки със страната ни.

В средата на 20-те години на миналия век, точно след създаването на Лигата, една от звездите е първият и засега единствен българин, имал привилегията да се състезава в нея – д-р Бони Петкофф от тима на Кълъмбъс Тайгърс.

Петкофф е роден в България на 1 февруари 1900 година. На 7-годишна възраст родителите му Илия и Милана заминават за Америка и се установяват в Толедо в североизточните щати. В началото на 20-те години, докато е студент в университета на Охайо Стейт, Петкофф играе като титулярен такъл, а през 1923 година получава честта да бъде и капитан на една от най-големите футболни програми в САЩ.

Силните игри на българина не остават незабелязани и през 1924 година той започва да играе в НФЛ в редиците на „тигрите“ от Кълъмбъс. Още в първия си сезон Петкофф е избран в „Идеалния отбор на годината“. Следват още два силни сезона, в които българинът е титуляр във всеки един мач, но в края на 1926 година той прекратява състезателната си кариера.

Точно с нейния край съвпада и началото на треньорската кариера на Петкофф, който се завръща в Толедо, за да заеме треньорския пост в университетския отбор. С него българинът печели две титли в конференцията в рамките на четири сезона. На 29-годишна възраст Петкофф се оттегля от футбола, за да се посвети на любимата си медицина и на работата си като хирург.

Д-р Бони Петкофф умира на 65-годишна възраст от сърдечен удар, а за кончината му съобщават всички водещи вестникарски издания по Източното крайбрежие, включително и Ню Йорк Таймс.

P.S. На първата снимка д-р Бони Петкофф е със съотборниците си от Охайо Стейт Бъкайс през 1923 година. Петкофф е на първия ред в средата с топка в ръце.

– Жорж

ОСТАВЕТЕ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here